Sf. Teodor

Sfantul Mucenic Teodor Tiron a trait pe vremea imparatilor Maximian si Maximin. Incorporat in oastea tironilor, Sf. Teodor a fost chemat la cercetare unde a sustinut ca Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor numindu-i statui neinsufletite si lucruri facute de mainile omenesti. Dandu-i-se vreme sa se gandeasca mai bine, el nu a pierdut acest ragaz, ci a savarsit o fapta cat se poate de mare, a ars statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor, fapt pentru care a fost prins si torturat, in final, ars de viu, intr-un cuptor cu flacari.

La 50 de ani dupa moartea Sfantului Teodor, imparatul Iulian Apostatul (361-363), dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sf. Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).

In amintirea acestei intamplari minunate, biserica ortodoxa sarbatoreste pe 17 februarie, pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cand se sfinteste coliva si se imparte credinciosilor.

 

Icoana pe sticla este pictata in ulei, in stil bizantin, cu foita de aur, cu sticla incastrata in lemne de esente tari, patinata si tratata printr-un procedeu de invechire pentru a-i darui un aspect cat mai autentic.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Sf. Teodor

  • Autor: Doina Flesariu
  • Cod produs: 99
  •  
  • Dimensiuni ramă (cm): 30 x 15
  • Dimensiuni sticlă (cm): 19 x 7
  • 180,00 lei