Sf. Paraschiva

Protectoarea Moldovei, una dintre cele mai iubite sfinte de la noi, ce ii ocroteste si izbaveste de  boli pe credinciosi, praznuita pe data de 14 octombrie, Sf. Paraschiva este asimilata in traditia populara de la sat cu Sf. Vineri, "paraschevi" insemnand, in limba greaca, vineri (ziua in care s-a nascut Cuvioasa Paraschiva).

Se spune ca, la varsta de zece ani, a auzit citindu-se intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie "(Marcu 8, 34). Cuvintele acestea au impresionat-o atat de mult, incat si-a impartit toate hainele saracilor.

Cativa ani mai tarziu, Cuvioasa Paraschiva a hotarat sa se retraga in pustiu. Urmand sfaturile calugarilor, a parasit Constantinopolul, indreptandu-se spre tinutul Pontului, oprindu-se la o manastire de maici a trait in post si rugaciune.

Intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Ajunsa din nou acasa, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul. A fost ingropata ca o straina, nestiind nimeni cine era. Insa Dumnezeu, voind sa o proslaveasca, le-a descoperit localnicilor inntr-un mod minunat cine era de fapt acea straina.


Icoana pe sticla este pictata in ulei, in stil bizantin, cu foita de aur, cu sticla incastrata in lemne de esente tari, patinata si tratata printr-un procedeu de invechire pentru a-i darui un aspect cat mai autentic.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Sf. Paraschiva

  • Autor: Doina Flesariu
  • Cod produs: 96
  •  
  • Dimensiuni ramă (cm): 30 x 15
  • Dimensiuni sticlă (cm): 19 x 7
  • 180,00 lei