Sf. Pantelimon

Sfantul Pantelimon s-a nascut la Nicomidia din parintii Eustorgios, senator pagan, si Evula, o crestina; acestia i-au dat numele de Pantoleon. Educatia i-a fost facuta de Eufrosin, medic de renume, ajungand foarte repede la o cunoastere desavarsita a medicinei.

Tanarul Pantoleon vizitandu-l regulat pe Sfantul Ermolae, atras fiind de Tainele credintei, invata ca numai Hristos, singurul Doctor adevarat, a venit sa ne aduca Mantuirea, fara leacuri si fara plata.

Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, gasi pe drum un copil mort, dupa ce fusese muscat de o naparca. El chema in ajutor Numele lui Hristos si pe data copilul se ridica, iar naparca muri. Atunci, dandu-si seama de adevarurile invatate, plin de bucurie, ceru sa primeasca Sfantul Botez.

Dupa o vreme fu adus la senator un orb, care il implora pe Pantoleon sa il vindece, intrucat nici un doctor nu ii adusese alinarea. Increzator in Hristos, tanarul il vindeca pe loc, facand semnul crucii pe ochiul orbului in fata tatalui sau uimit. Eustorgios il recunoscu atunci pe Hristos, se boteza si nu dupa multa vreme adormi in pace. Pantoleon imparti atunci mostenirea sa saracilor, elibera sclavii si se dedica si mai adanc ingrijirii bolnavilor carora nu le cerea in schimb decat sa creada in Hristos.

Vazand puterea tot mai mare a sfantului, imparatul Maximilian ordona executia lui. Sfantul Pantelimon, ajuns la locul executiei, are parte de o noua minune: in momentul in care calaul isi agita spada, aceasta se topi precum ceara. In fata acestei minuni, soldatii se inchinara lui Hristos. Pantoleon le ceru insa sa isi indeplineasca datoria. Un glas de sus ii raspunse : "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Tu vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor, de aceea numele tau nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon" (care inseamna "prea milostiv"). Soldatii, carora li se daduse ordin sa arda trupul Sfantului, incredintara trupul sau credinciosilor, care il ingropara cu piosenie.

De atunci, Moastele Sf. Pantelimon nu au incetat sa aduca vindecare si harul lui Hristos. Singurul Doctor al sufletelor si trupurilor este sarbatorit pe data de 27 iulie.

 

 

Icoana pe sticla este pictata in ulei, in stil bizantin, cu foita de aur, cu sticla incastrata in lemne de esente tari, patinata si tratata printr-un procedeu de invechire pentru a-i darui un aspect cat mai autentic.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Sf. Pantelimon

  • Autor: Doina Flesariu
  • Cod produs: 95
  •  
  • Dimensiuni ramă (cm): 30 x 15
  • Dimensiuni sticlă (cm): 19 x 7
  • 180,00 lei