Sf. Nicolae

Sf. Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, facatorul de minuni "biruitor de popor" se sarbatoreste pe data de 6 decembrie.

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea la usa casei nobilului un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinalul care lasa saculetul cu aur.

Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat, multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sf. Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Legendele vorbesc si despre minunile savarsite pe mare, Sf. Nicolae este cel ce ii ajuta la nevoie pe marinari, inzestrat de Sfantul Duh el carmuieste corabiile, porunceste marii si vantului, purtandu-i lin departe de pericol.

Sf. Nicolae este patronul spiritual al Tarilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum si al mai multor orase vest-europene, intre care Bari. El este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, marinarilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici.

 

Icoana pe sticla este pictata in ulei, in stil bizantin, cu foita de aur, cu sticla incastrata in lemne de esente tari, patinata si tratata printr-un procedeu de invechire pentru a-i darui un aspect cat mai autentic.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Sf. Nicolae

  • Autor: Doina Flesariu
  • Cod produs: 94
  •  
  • Dimensiuni ramă (cm): 30 x 15
  • Dimensiuni sticlă (cm): 19 x 7
  • 180,00 lei

Produse asemănătoare

Sf. Nicolae

Sf. Nicolae

(Icoane pe sticla, Icoane populare)

Icoana pe sticla in stil naiv, pictata in ulei, cu foita de aur, cu rama lucrata manual din lemne moi (ex. brad, tei), patinata si tratata printr..

150,00 lei